16 d’octubre – Inici de la formació en Danses Vives


Amb el curs 2019-20 arriba la tercera edició del programa de danses vives d’arrel tradicional a l’escola. Un programa organitzat pel Departament de Cultura, a través de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural i el Departament d’Educació, a través del Servei d’Ordenació Curricular d’Ensenyaments de Règim Especial de la DGFPIERE.

Les entitats col·laboradores, l’Esbart Català de Dansaires, l’Esbart Marboleny, Lo Planter i l’Esbart Dansaire de Rubí, seran les encarregades de formar els mestres participants.

El programa arrenca amb l’inici del curs lectiu amb l’objectiu de tenir una presència transversal en centres de primària de les Terres de l’Ebre, Barcelona, Ripollès, Garrotxa, Sabadell i Valls d’Àneu. Les entitats formaran als mestres que ho sol·licitin a través del catàleg de formació del Departament d’Educació. Posteriorment, els mestres en els seus centres educatius treballaran amb els alumnes les danses apreses i durant la primavera es realitzaran les trobades per donar a conèixer l’experiència. Les trobades seran en espais públics obertes a tothom qui vulguin assistir-hi. Comptaran amb música en directe, i seran un moment perquè els alumnes i mestres de diferents centres educatius es trobin i ballin plegats.

Les danses escollides són les pròpies de la demarcació per tal que els nens i nenes aprenguin el que joves i grans ja ballen, amb la intenció de promoure la cohesió social i la posada en valor del patrimoni cultural. Al mateix temps, els materials creats estaran vinculats al currículum i, per tant, el programa no suposa un temps afegit sinó que vol ser una altra manera de treballar els continguts.

En les diferents edicions escoles de disseny s’han encarregat de dissenyar l’attrezzo d’algun dels balls, com ha estat amb els prototips de caps de cavallets cotoners, models que es van utilitzar pel Ball dels Cavallets Cotoners de Barcelona o els dissenys de culleres, forquilles i gabinets gegants del Ball dels Xatos de Rubí.

 

https://cultura.gencat.cat/ca/departament/estructura_i_adreces/organismes/dgcpt/04_formacio/danses-populars-vives-a-lescola/

Compartir a les xarxes socials