27 d’abril – Presentació del disc: “Saragatona. Músiques i balls de les Terres de l’Ebre” en un espectacle a l’Auditori Felip Pedrell de Tortosa


 

ENTRADES EXHAURIDES PER A LES 20 H

NOU PASSI A LES 17 H – ENTRADES DISPONIBLES

Lo Planter presenta el disc: “Saragatona. Músiques i balls de les Terres de l’Ebre” en un espectacle a l’Auditori Felip Pedrell de Tortosa

El proper dissabte 27 d’abril a les 20 h l’Escola de ball, cant i música tradicional “Lo Planter”,  presenta el disc: “Saragatona. Músiques i balls de les Terres de l’Ebre” en un espectacle a l’Auditori Felip Pedrell de Tortosa.

L’espectacle reunirà de nou als membres que van formar part de Saragatona, amb la finalitat de tornar a tocar, cantar i ballar el seu repertori més representatiu anys després de la seva dissolució.

El motiu de la retrobada és la publicació del disc recopilatori de Saragatona, amb catorze de les peces que sonaven i es ballaven als espectacles del grup, com “Lo Cap de Ball”, la “Jota de Tivenys”, la “Jota de Paüls”, la “Jota de Corbera”, la “Dansada de Gandesa”, “Lo Fandango tortosí”, la “Jota de Rondalla”, la “Jota d’Ulldecona”, la “Jota de la Sénia”, “Les Majorales” o “Lo Bolero”. 

El CD recopilatori es va començar a gravar uns anys abans de la dissolució de Saragatona, amb la voluntat de preservar i fer perdurar la tasca de recuperació de cançons que feia anys que no es ballaven ni es cantaven. El projecte es va aturar i ara, després de tretze anys, a causa de la necessitat de tenir alguns dels temes enregistrats per a utilitzar-los amb motius pedagògics, a “Lo Planter” va sorgir la idea de recuperar tot aquest material, acabar la feina pendent i publicar el disc.

INFORMACIÓ I VENDA D’ENTRADES I DEL DISC

Per a més informació i venda d’entrades, les persones interessades podran adreçar-se a l’Espai Lo Planter (Carrer Barcelona 115, 43500 Tortosa) els dilluns i dimecres de 17 a 19 hores, o podran escriure al correu info@loplanter.com. El preu de l’entrada serà de 6 euros.

El disc “Saragatona. Músiques i balls de les Terres de l’Ebre” es podrà comprar el mateix dia de l’espectacle a l’Auditori Felip Pedrell de Tortosa. El preu del disc serà de 10 euros i només es podrà adquirir en diners en efectiu.


L’espectacle, de caràcter solidari, destinarà tots els beneficis a la Lliga contra el Càncer de les comarques de Tarragona i de Terres de l’Ebre. 

L’espectacle està organitzat per Lo Planter i compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Tortosa. Compta també amb la col·laboració de la perruqueria Ginata Favà.


QUÈ VA SER SARAGATONA?

Saragatona, va ser un grup de música i dansa tradicional format l’any 2004 per una trentena de persones d’arreu de les Terres de l’Ebre i del Baix Maestrat que reivindicaven la jota en aquest segle XXI com a forma d’expressió i de diversió tan vàlida com qualsevol altra. 

La saragatona era un fixador natural per als cabells, i aquesta característica d’enganxar o aglutinar fou la que va identificar els membres del grup: persones de diferents edats, oficis i poblacions, unides per a passar-s’ho bé recuperant balls i cançons que feia temps que no es ballaven ni es cantaven; músics amb i sense bagatge en música tradicional, músics de clàssica, mestres i estudiants; gent balladora àvida de ballar «perquè sí» i de fer comunitat; balladors/es que ho havien après de tradició familiar; balladors/es que volien fer activisme, i d’altres que eren molt joves per a saber el que estaven fent… En definitiva, gent que volia fer coses, passar-s’ho bé, conèixer i compartir.

Saragatona conservava, investigava, adaptava i innovava per tal que la jota continués viva i que tingués el lloc que li pertocava dintre de la dansa i la música tradicional catalana. Hi havia una evident vocació escènica i moltes dosis de creativitat. En paraules seves: La idea era, per tant, «re-cantar», «re-ballar» i «re-tocar», des del present, allò que sabíem, apreníem i trobàvem.


PARTICIPANTS DE L’ESPECTACLE

Músics

Adrià Fabregat Guerrero

Albert Curto Baiges

Albino Tena Mauri

Clàudia Murall López

Cristóbal Aixendri Lleixà

Joan Cid Rupérez

Jordi Sanç Rios

Pau Puig Olives

Pere Gumbau Vizcarro

Ramon Balagué Altadill

Sergi Molina Pla

Simó Altadill Boquera

Susana Gómez Aixendri 

Balladors i balladores

Carme Balagué Altadill

Cinta Curto Miravalls

David Fornós Curto

Esther Arasa Ferreres

Eva Gisbert Ismael

Guillem Argelich Cañadó

Guillem Gaya Sol

Imma Ferré Aixalà

Irene Fornós Curto

Joaquim Sabaté Julián

Josep A. Garcia León

Josep Ramon Alabart March

Llorens Sabaté Julián

Marisa Falcó Gil

Maso Queralt Brunet

Montse Fabra Baiges

Montserrat Ismael Biosca

Núria Curto Ferré

Ramon Gisbert Curto

Ricard Mallén Barberà

Robert Tajada Melich

Sílvia Balagué Adell

Coordinació i direcció artística: Carme Balagué 

Sonorització: Fco. Javier Fabregat (Xiri) 

Audiovisuals i llums: Ramon Balagué

Vestuari: Núria Curto i Carme Balagué

Pentinats: Aurora Altadill

 


Compartir a les xarxes socials