• PROJECTE LO PLANTER

En els darrers anys, gràcies a la suma d’esforços individuals i col·lectius, molts balls i músiques populars i tradicionals de Tortosa i de les Terres de l’Ebre s’han recuperat i revaloritzat amb molta força. En aquesta línia de treball, des de Lo Planter, desitgem obrir un nou espai d’aprenentatge i d’intercanvi, i fer-vos partícips de l’experiència de compartir, experimentar i, fins i tot, crear. Volem construir un lloc on infants, jóvens, professors, pares i iaios convisquen amb la tradició.

A l’escola s’impartiran cursos i tallers amb professorat resident i convidat, per descobrir o aprofundir en balls, músiques i cants. Per tal de viure la música instrumental, la dansa i el cant tradicionals d’este territori des de l’experiència directa, des de la pràctica i des del present, amb la il·lusió que perduren en el futur.


LES ASSIGNATURES ANUALS

L’escola es vertebra amb tres assignatures col·lectives anuals dirigides a diferents grups d’edats: dansa, conjunt instrumental i cant.

Quant a la dansa, s’iniciarà amb l’ensenyament del repertori popular de Tortosa (cap de ball, punxonet, jotes, fandango, etc.) i de les Terres de l’Ebre per després poder introduir altres tècniques de moviment que al mateix temps ajudaran a enriquir i a conèixer més profundament la “nostra” dansa tradicional. Aprofitant aquestes tècniques podrem preparar físicament el nostre cos i entendre les possibilitats de moviments infinites. Des de l’escola es proposa un aprentatge obert i lúdic, donat el component festiu de la matèria, respectant les edats i etapes de cada alumne, des dels més petits, fins als més grans. Entenem la dansa com un mitjà d’expressió per a passar-ho bé i comunicar-se. Integrant la música fomentarem la creativitat i la imaginació mitjançant l’experimentació i la improvisació. Des de xiquets a grans.

La matèria central de l’apartat musical serà el conjunt instrumental, que te com a missió la pràctica de diferents gèneres en grup. No s’ensenyarà a tocar cap instrument, ja que l’objectiu és aprendre a tocar les músiques de les danses que s’ensenyaran a l’escola i aprendre els gèneres musicals en la seua globalitat (melòdica, rítmica, harmònica, estructural i funcional) i, per tant, independentment de l’edat, s’ha de tenir un nivell mínim amb l’instrument. Per aprendre a tocar un instrument ja hi ha altres escoles o projectes docents especialitzats amb això.

El grup instrumental no tindrà el perfil de cap formació instrumental “tradicional” concreta sinó que hi tindrà cabuda qualsevol instrument – i perdoneu les injustes distincions – tant tradicional, com modern, com clàssic, siguen melòdics, harmònics o rítmics. L’objectiu és iniciar-se o aprofundir, segons el nivell del grup, en gèneres musicals que difícilment es poden practicar si no és en una formació instrumental “tradicional” específica. Aprendrem el màxim de repertori tradicional referent als balls del nostre entorn geogràfic per tal que qualsevol persona, de qualsevol franja d’edat, es familiaritze amb el repertori tradicional de la zona. Per convertir-ho en un element mitjançant el qual puga gaudir de la música des d’un punt de vista col·lectiu, social. La majoria d’aquestes músiques són el nostre patrimoni musical, la nostra herència, i és la nostra responsabilitat mantenir-les, cuidar-les i – si és possible – enriquir-les.

Es farà especial atenció en harmonies pròpies dels gèneres, dissenys melòdics, rítmiques i estructures característiques, tempos dels diferents gèneres o l’acoblament de la formació instrumental amb el cantador o cantadora entre molts d’altres. Fent especial menció en que la música, en aquest cas, està al servei de la dansa i, principalment, de les danses que s’ensenyen a l’escola.

Pel que fa al cant, s’ensenyaran i practicaran els diferents estils dels principals cantadors d’aquestes comarques, les maneres d’entrar amb la rondalla, la improvisació, els cants de treball, la tècnica vocal, el cant melismatic… i es posarà atenció en les similituds i relacions amb altres zones geogràfiques.


TALLERS

Durant el curs s’aniran programant tallers de diversa durada: de cant, cant improvisat, aspectes específics d’instruments de corda solistes i acompanyants, tècniques vocals, dansa per a músics, música per a balladors, percussió, bateria aplicada a la música tradicional, introducció de les castanyoles a la dansa, improvisació en el gènere jota amb la dolçaina..etc.

Aquests tallers s’aniran anunciant via correu electrònic, web, facebook…


El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, en el marc d’ajuts per activitats i inversions en matèria de formació i de documentació relacionades amb la cultura popular i tradicional catalana, ha concedit una subvenció de mil quatre-cents quatre euros (997,00€).

Generalitat de Catalunya

EL PROFESSORAT, ESCOLA PLURAL

A Lo Planter volem una escola plural, on poder mostrar diversitat de maneres de veure i de viure la dansa i la música tradicional. És per això que contem amb la col·laboració de professorat de distintes procedències.

L’equip de Lo Planter som, en aquesta etapa inicial, Carme Balagué, Montserrat Ismael, Pau Puig i Ramon Balagué i contem, a més a més, amb divers professorat del territori interessats en col·laborar per impartir diferents tallers (Pere Gumbau, Arturo Gaya, lo cantadó Joseret, Sergi Molina, Joan Cid…)

Volem oferir des d’allò més bàsic per iniciar-se fins al més complet i específic, per això intentarem fer tot el possible per portar professorat qualificat d’on faça falta. També volem que Lo Planter es puga convertir en una plataforma on es puguen atendre les vostres peticions específiques que suposen portar un professorat expert en aquella matèria, sempre que siga possible.


PROJECTE A LLARG TERMINI

Lo Planter començarà aquest primer any de vida oferint continguts i marcant-se objectius petits i concrets, realistes, ja que som conscients que tot començament és difícil. Amb la il.lusió que el nostre treball i el de tothom que hi participe, tindrà els seus fruits a la llarga. El nostre projecte, però, vol ser gran i ambiciós. Esperem que a la llarga, vagi creixent amb gent que hi vol col·laborar transmetent els seus coneixements. Començarem necessàriament per allò més proper, més conegut i popular, però a poc a poc anirem endinsant-nos en altres camins per tal de mostrar paisatges menys coneguts, aparentment distants, però igualment nostres.

Per als que hem impulsat Lo Planter no hi ha res ben fet ni mal fet si no en coneixem les raons, els processos, les circumstàncies, els contextos, les persones, que fan que uns balls, unes músiques, uns cants, es facen d’una manera o d’una altra. Per això un dels nostres objectius és mostrar, mitjançant professorat especialitzat de distintes procedències, diferents estils, usos i concepcions de la dansa i la música tradicionals. La diversitat de visions i maneres de fer és el que us farà enriquir als que vingueu a Lo Planter, donant-vos la possibilitat d’entendre perquè uns fan i diuen unes coses i altres fan i diuen unes altres. Amb el màxim d’informació a la mà d’uns i altres la persona ha de tenir la possibilitat de triar lliurement i exercir el pensament lliure, sense complexos.

Aquest és un dels eixos centrals de Lo Planter, plantar diferents tipus de llavors perquè neixin flors en un futur proper, perquè la dansa i la música tradicional no siga una cosa testimonial i minoritària en la nostra terra o no siga només aquell fet típic i tòpic amb la funció de reforçar identitat territorial.

I és per això que volem atendre totes les franges d’edat, des dels més grans als més petits, conscients que la majoria de nosaltres – excepte honroses excepcions – hem començat a interessar-nos per allò que li’n diem tradicional de ben grans, perquè de petits ningú ens va mostrar aquestes coses o ens les va fer viure i hem crescut desconeixent-les. I també perquè creiem que la història ha maltractat la nostra cultura popular i tradicional, l’ha menystingut i menyspreat, fins al punt que molts dels nostres iaios contemporanis també la desconeixen en gran mesura. És preocupant veure amb quina facilitat es pot aprendre la història oficial d’un país a les escoles, instituts i facultats i com de difícil és reconstruir una petita part de la història d’un mateix.

El projecte de Lo Planter també vol ser un lloc d’intercanvi d’idees i informació, un espai per recollir testimonis de gent gran que puguen aportar coneixements, i un lloc per als joves per comprendre, actualitzar, i fer perdurar la tradició.


Compartir a les xarxes socials